Boekhandel

Wil je een boekje kopen voor de eigen boekenplank van je baby, dreumes of peuter? Ga naar de boekhandel. Voor kortingsbonnen kan je een kijkje nemen bij Kinderboekkorting.

Boeken lenen of kopen

Je kind kan gratis lid worden van de Bibliotheek, ook je baby. Er is meestal een Bibliotheek in de buurt, waar je gewoon binnen kunt lopen.
Door BoekStart is de Bibliotheek op baby’s ingesteld. In de meeste Bibliotheken is inmiddels een BoekStarthoek ingericht met een speciale babycollectie. Boeken lenen is handig om er achter te komen wat je baby, dreumes of peuter leuk vindt. Je kunt samen steeds weer iets anders kiezen. Ook zie je boeken waaraan je misschien niet had gedacht.

Daarnaast kun je boeken kopen: in een (kinder)boekwinkel, een warenhuis of in sommige speelgoedwinkels. De aanwezigheid van boeken in huis werkt stimulerend. Boeken horen erbij, net zoals speelgoed en huisraad. Je kind leert ervan als hij je ziet lezen. Je bent zijn eerste voorbeeld.

Een eigen boekencollectie

Het is belangrijk dat ook je kind zijn eigen boeken heeft. Je zult merken dat het al gauw een favoriet heeft; dat moet dan steeds opnieuw worden voorgelezen. Je kind geniet van de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid, die hem telkens bevestigen. Het is goed zo’n favoriet keer op keer voor te lezen. Je kind ontdekt er steeds iets nieuws in, en beleeft er steeds weer opnieuw plezier aan. Die favoriet moet natuurlijk altijd bij de hand zijn.

Daarom is het fijn voor je kind om een eigen boekencollectie te hebben. Zo’n boekenverzameling hoeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn. Een paar boeken, waarvan je kind ten slotte hele stukken uit het hoofd kan opzeggen, voldoen veel beter dan steeds weer een nieuw, vreemd verhaal.

Ikea-kruidenrekje als boekenrekjeNa een tijdje vindt je dreumes of peuter het ook weer leuk zijn boeken ‘van vroeger’ te bekijken. Hij herkent de plaatjes en kan er nu zelf iets bij vertellen. Het is fijn om die boeken dan nog in huis te hebben.

Je kunt al met een eigen boekencollectie beginnen als je kindje nog een baby is. Maak voor hem een eigen boekenmandje. Daaruit kan hij algauw zelf zijn boekjes pakken.

Wanneer je baby iets ouder is, krijgt hij zijn eigen boekenplankje, waar hij zelf bij kan. Het is belangrijk dat een kind al jong met boeken leert omgaan. Dat het leert dat boeken iets anders zijn dan speelgoed en hoe je ze moet hanteren. Een Ikea-kruidenrekje biedt al uitkomst.

Boeken kiezen

  • Baby’s houden van duidelijke contrasten. Daarom zijn zwart-witplaatjes en -foto’s voor hen heel geschikt. Stoffen voel- of knisperboekjes geven veel te ontdekken en houden de aandacht vast.
  • Jonge kinderen houden van kleurige voorwerpen. Een boek met heldere kleuren ziet er voor je kind uitnodigend uit. Het zal zo’n boek sneller pakken.
  • Het is voor je dreumes prettig als hij zelf het boek kan vasthouden en zelf de bladzijden mag omslaan. Boeken met een stevige kaft, afgeronde hoeken en dikke bladzijden zijn daarom het meest geschikt.
  • Kijk bij de verschillende ontwikkelingsfasen op deze BoekStartsite. Daar vind je welke boeken geschikt zijn voor baby’s vanaf twee maanden tot peuters tot vier jaar.

St. Lezen De Bibliotheken KB