Waarom voorlezen?

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen. Daar speelt BoekStart op in. Klik hier voor het artikel Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen, een interview met onderzoekster Heleen van den Berg.

Voorlezen

Voorlezen

• Is een warm moment samen
• Geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen
• Oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen
• Prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden
• Stimuleert de taal- en spraakontwikkeling

Vanaf voorjaar 2010 wordt er door de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar de effecten van BoekStart. De belangrijkste vraag die onderzocht wordt is of het ‘loont’ om baby’s voor te lezen. Er wordt onder meer onderzocht wat de effecten op lange termijn zijn: hoe ontwikkelt de woordenschat van BoekStartbaby’s zich in de loop der jaren? Klik hier voor de eerste positieve tussenresultaten.

Ook voorlezen in de kinderopvang is belangrijk. Myrte Gosen (Rijksuniversiteit Groningen) onderzocht hoe het leren bij kleuters tot stand komt tijdens interactief voorlezen. ‘Jonge kinderen blijken tot enorm veel in staat als leerkrachten tijdens het voorlezen de leerlingen ruimte bieden om actief mee te denken.’ Klik hier voor meer informatie.

Meer voorlezen, beter in taal

Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling voor je kind wisten we natuurlijk al lang. Maar voorlezen aan baby’s? Zelfs nog voordat zij kunnen praten? Ook dat blijkt een gunstig effect op de taalontwikkeling van je kind te hebben. In deze brochure lees je meer over het belang van voorlezen bij jou thuis. Ook laat het zien hoe boeken bij jou thuis de taalontwikkeling in het gezin kunnen verbeteren.
Hierin lees je ook meer over wetenschappelijke studies naar de effecten van voorlezen.

St. Lezen De Bibliotheken SIOB