Digitale tips

Al zijn baby’s zelf nog niet bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking en willen ze er als ze ouder worden zelf ook graag mee omgaan. Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media in principe niet verkeerd. Blijf wel altijd in de buurt om je kind te begeleiden en zorg daarnaast voor variatie. Het is belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen.

Vanaf 2 jaar

Vanaf twee jaar kunnen tablets en televisie een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek. Daarom vullen boeken en digitale prentenboeken of apps elkaar goed aan.

Leerzaam

Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking. Het is leuk om de boekfiguurtjes op de plaatjes te zien bewegen op het scherm. En andersom: om over de figuurtjes van het scherm meer avonturen te lezen. Op de goede manier gebruikt kan spelen met tablets juist leerzaam zijn. Vertel wat je ziet en praat daar samen over. Hieronder een aantal tips voor websites die nuttige en leuke tips over digitaal (voor)lezen geven.

thumbnail

Gratis app: Timo en het toverstokje

In de app verandert Timo met zijn toverstokje mama, papa en zijn broertje in dieren. Maar als hij ze weer terug wil veranderen, gaat het toverstokje kapot… Wanneer je op de figuren drukt gaan ze bewegen. Het verhaal wordt voorgelezen door Gerda Havertong, maar het is ook mogelijk zelf te lezen of je eigen stem op te nemen (ook in een andere taal). Aan de app zijn verder een paar voorleestips toegevoegd. Leeftijd: 4-6 jaar. Lees of beluister en bekijk het grappige avontuur van Timo op je iPad (2 en 3) of Android tablet. Het wordt je gratis aangeboden door het Nederlands Jeugdinstituut.

thumbnail

Bereslim

Bereslim is aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen. Bereslim is er voor kinderen van 3-7 jaar en hun ouders en opvoeders. Kinderen kunnen spelletjes doen en prentenboeken bekijken. De producten van Bereslim kunnen thuis gebruikt worden maar zijn ook uitermate geschikt voor scholen, peuterspeelzalen en Bibliotheken.

thumbnail

Bibliotheek

Bibliotheek.nl recenseert kwalitatief goede apps voor jonge kinderen, ook boek-gerelateerde.

thumbnail

Brochure 104 leerzame apps & sites, voor kinderen van 2-8 jaar

In deze brochure vind je een selectie van leerzame apps en sites, waaronder digitale prentenboeken (pagina 8 & 9). Samengesteld door Kennisnet en Mijn Kind Online.

thumbnail

Brochure Spelend leren. Digitale media voor 2-4 jaar

Deze brochure maakt je wegwijs in het grote aanbod van digitale media: waar je op moet letten bij het kiezen, de voor- en nadelen van digitale media, hoe je er verantwoord mee om gaat en de leukste apps.

thumbnail

Digi

digi is een online magazine over digitale prentenboeken, dat ouders achtergrond en een overzicht biedt van de leukste digitale uitingen voor hun kinderen. Of het nu gaat om apps, verrijkte e-books, luisterverhaaltjes of animaties: het prentenboek voor peuters en kleuters staat centraal in digi.

thumbnail

Digidreumes.nl

Digidreumesen ondersteunt zowel ouders als professionals in de kinderopvang bij mediaopvoeding. Op de site vind je informatie en waarderingen van digitale prentenboeken en apps.

thumbnail

Fundels

Fundels brengt een prentenboek tot leven. Het is een ‘bundel vol fun’ die de animatie van het prentenboek omvat, aangevuld met activiteiten voor kinderen tussen 3-7 jaar.

thumbnail

Leesplein 0-6 jaar

Leesplein 0-6 jaar geeft informatie over baby-, peuter- en kleuterboeken en alles eromheen voor professionals en ouders van kinderen van 0-6 jaar. Klik hier voor apps van kinderboeken

thumbnail

Media Ukkies inspiratieboekje

Een boekje boordevol praktische en creatieve tips over mediaopvoeding van én voor ouders met jonge kinderen.

thumbnail

Mediasmarties

Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen zodat je gemakkelijk apps, sites en e-books kan vinden die bij je kind passen.

thumbnail

Snugger

Een tablet-app van NBD Biblion om te helpen bij het vinden van geschikte kindermedia in de jungle van miljoenen apps, spelletjes, films en digitale prentenboeken.

thumbnail

WePboek

Het WePboek bestaat uit 20 geanimeerde prentenboeken die onderverdeeld zijn in 3 groepen.