Digitale tips

Al zijn baby’s en peuters zelf misschien nog niet zo bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking. Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media ook helemaal niet fout. Blijf wel altijd een beetje in de buurt om je kind te begeleiden en zorg voor variatie. Het is belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen.

Vanaf 2 jaar

Vanaf twee jaar kunnen tablets en televisie een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek.

Leerzaam

Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking. Het is leuk om de boekfiguurtjes op de plaatjes te zien bewegen op het scherm. En andersom: om over de figuurtjes van het scherm meer avonturen te lezen. Op de goede manier gebruikt kan spelen met tablets juist leerzaam zijn. Vertel wat je ziet en praat daar samen over.

Nuttige en leuke sites

Hieronder een aantal tips voor websites die nuttige en leuke tips over digitaal (voor)lezen geven.

thumbnail

Bereslim

Bereslim is aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen. Bereslim is er voor kinderen van 3-7 jaar en hun ouders en opvoeders. Kinderen kunnen spelletjes doen en prentenboeken bekijken. De producten van Bereslim kunnen thuis gebruikt worden maar zijn ook uitermate geschikt voor scholen, peuterspeelzalen en Bibliotheken.

thumbnail

De Voorleeshoek

Wist je dat de leukste verhalen worden voorgelezen door de Voorleeshoek? Elke week kiezen Anouk en haar vrienden nieuwe prentenboeken uit. Er staat ook vaak muziek onder de verhalen en dat is heerlijk om naar te luisteren. En wat helemaal mooi is? Met je bieblidmaatschap luister je helemaal gratis!

thumbnail

Brochure Spelend leren. Digitale media voor 2-4 jaar

Deze brochure maakt je wegwijs in het grote aanbod van digitale media: waar je op moet letten bij het kiezen, de voor- en nadelen van digitale media, hoe je er verantwoord mee om gaat en de leukste apps.

thumbnail

Digi

digi is een online magazine over digitale prentenboeken, dat ouders achtergrond en een overzicht biedt van de leukste digitale uitingen voor hun kinderen. Of het nu gaat om apps, verrijkte e-books, luisterverhaaltjes of animaties: het prentenboek voor peuters en kleuters staat centraal in digi.

thumbnail

Kind&media

Digidreumesen ondersteunt zowel ouders als professionals in de kinderopvang bij mediaopvoeding. Op de site vind je informatie en waarderingen van digitale prentenboeken en apps.

thumbnail

Fundels

Fundels brengt een prentenboek tot leven. Het is een ‘bundel vol fun’ die de animatie van het prentenboek omvat, aangevuld met activiteiten voor kinderen tussen 3-7 jaar.

thumbnail

Mediasmarties

Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen zodat je gemakkelijk apps, sites en e-books kan vinden die bij je kind passen.

thumbnail

WePboek

Het WePboek bestaat uit 20 geanimeerde prentenboeken die onderverdeeld zijn in 3 groepen.

thumbnail

Bibliotheek

Bibliotheek.nl recenseert kwalitatief goede apps voor jonge kinderen, ook boek-gerelateerde.