Je kind is 20 tot 24 maanden

DE ONTWIKKELING VAN JE KIND
Je kind kan zich steeds beter bewegen. Ook fijne bewegingen lukken steeds beter, zoals het vasthouden van een potlood of krijtje of het bladeren in een boek. Je kind leert de eigenschappen van voorwerpen: of iets hard is, zacht, glad, zwaar of licht. Je kind kent steeds meer woorden en gaat ook allerlei dingen vragen: ‘Is dat?’ of ‘Naartoe?’ En het kan ook ‘nee’ zeggen als het iets niet wil. Je kind praat in zinnetjes van twee woorden, die van alles kunnen betekenen. ‘Mama bal’ kan zijn: ‘Mama, hier is de bal’. Maar ook: ‘Mama, mag ik de bal?’ of: ‘Waar is de bal?’. Je kind kan al een echt gesprek voeren. Als je iets zegt, wacht het op zijn beurt om iets terug te zeggen.

Je kind is 20 tot 24 maanden

VOORLEZEN

Interessante buitenwereld
Voor kinderen van bijna twee jaar wordt de buitenwereld steeds interessanter. Er is veel te zien, te proberen en te ontdekken; meer dan je als tweejarige aankunt. Veel van die buitenwereld is in boeken terug te vinden. Boeken geven de kans om veel te leren over de wereld om je heen. Boeken met verschillende onderwerpen sluiten daarop aan: over dieren, huis en tuin, auto’s, uitstapjes.


FIJN OM TE WETEN

Vragen
‘Mama bal.’ Meestal weet je wel wat je kind bedoelt. Als dat niet duidelijk is, kun je het aan je kind vragen: ‘Wil je de bal?’ Je kind hoort dan meteen hoe een hele zin klinkt en leert daar weer van. Daarom is het ook goed dit te doen, als je wel weet wat hij bedoelt.

Interactief
Bijna tweejarigen kunnen al een groot aantal woorden zeggen. Als je kind al veel woorden kent, gaat het ook bij de platen in het boek meer zeggen. Dat maakt het voorlezen gemakkelijker. Als je kind met woorden op de plaatjes reageert, kun jij daar weer op ingaan. Zo ontstaan er tijdens het voorlezen allerlei gesprekjes tussen jou en je kind.

Een favoriet
Soms hebben kinderen een boek dat ze steeds opnieuw willen bekijken. Zelf ben je er misschien al lang op uitgekeken, maar je kind nog niet. Het is goed zo’n favoriet keer op keer voor te lezen. Je kind ontdekt er nog steeds iets nieuws in, en beleeft er steeds weer opnieuw plezier aan. Veel kinderen vinden het nu ook leuk om de boeken uit hun babyperiode nog eens te bekijken. Ze herkennen de plaatjes en kunnen er nu zelf iets bij vertellen.


Top 3 boekentips voor deze levensfase:


  • Bedtijd
    Lawrence Schimmel & Elina Braslina

  • Kijk eens door het raam
    Liesbeth Talboom & Nelleke Verhoeff

  • Mijn boom
    Marianne Dubuc