Boeken

Waar vind je leuke voorleesboeken? In de Bibliotheek bijvoorbeeld! Je kind kan (in de meeste gemeentes) gratis lid worden. Er is meestal wel een Bibliotheek in de buurt, waar je gewoon binnen kunt lopen. Door BoekStart is de Bibliotheek ook op baby’s ingesteld en is er vaak een hoek ingericht met een speciale babycollectie. Boeken lenen is handig om er achter te komen wat je baby, dreumes of peuter leuk vindt. Je kunt samen steeds weer iets anders kiezen.

Boeken kun je natuurlijk ook kopen: in een (kinder)boekwinkel, een warenhuis of in sommige speelgoedwinkels. De aanwezigheid van boeken in huis werkt stimulerend. Je kind leert zo dat boeken erbij horen, net zoals speelgoed en huisraad. Pak zelf ook eens een boek waar je kindje bij is: hij leert ervan als hij je ziet lezen. Je bent zijn eerste voorbeeld.

Ikea-kruidenrekje als boekenrekje

Een eigen boekencollectie

Het is belangrijk dat je kind ook zijn eigen boeken heeft. Zo’n boekenverzameling hoeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn. Je zult merken dat je kind al gauw een favoriet heeft, dat steeds opnieuw moet worden voorgelezen. Hij geniet van de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid. Het is goed zo’n favoriet keer op keer voor te lezen. Je kind ontdekt er steeds iets nieuws in, en beleeft er steeds weer opnieuw plezier aan.

Je kunt al met een eigen boekencollectie beginnen als je kindje nog een baby is. Maak voor je baby een eigen boekenmandje. Daaruit kan hij algauw zelf zijn boekjes pakken.

Wanneer je baby iets ouder is, krijgt hij zijn eigen boekenplankje, waar hij zelf bij kan. Zo leert je kind al jong met boeken omgaan.

Tip: kijk voor korting op mooie kinderboeken eens bij Kinderboekkorting.

Boeken kiezen

Hoe kies je een geschikt boekje voor je baby? Let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

  • Baby’s houden van duidelijke contrasten. Daarom zijn zwart-witplaatjes en -foto’s voor hen heel geschikt. Stoffen voel- of knisperboekjes geven veel te ontdekken en houden de aandacht vast.
  • Jonge kinderen houden van kleurige voorwerpen. Een boek met heldere kleuren ziet er voor je kind uitnodigend uit. Het zal zo’n boek sneller pakken.
  • Het is voor je dreumes prettig als hij zelf het boek kan vasthouden en zelf de bladzijden mag omslaan. Boeken met een stevige kaft, afgeronde hoeken en dikke bladzijden zijn daarom het meest geschikt.
  • Kijk hier voor boekentips per leeftijdsfase van je kindje, of kijk hier hoe de leesontwikkeling van je kind verloopt