Peuter

Hier vind je Friese boekentips voor je peuter.

9789062731862 - Jentsje syn koekje - Barbro Lindgren - Eva Eriksson - AfukJentsje syn koekje
Een prentenboekje over Jentsje, die er vandoor is met de koekjestrommel. Wanneer hij lekker zit te smullen, komt hondje Puk eraan, die ook wel trek heeft in iets lekkers. Puk pakt het koekje af en eet het op. Jentsje trekt Puk boos aan het oor, waarna Puk begint te grommen. Uiteindelijk moet moeder er aan te pas komen om Jentsje tevreden te stellen met een koekje en Puk met een kluif. De indeling is eenvoudig, op de linkerpagina de tekst: een simpel vierregelig rijmpje in duidelijke letters en op de rechterpagina de bijbehorende gekleurde illustraties. Zowel tekst als tekening zijn alleraardigst en maken er een zeer aantrekkelijk geheel van. Voor peuters vanaf 2 jaar.
Barbro Lindgren & Eva Eriksson
Friese tekst: J. Vledder-v.d. Knoop
Afûk (2002)
ISBN 9789062731862

9789492176042 - De lytse gruffalo - Julia Donaldson - AfukDe lytse gruffalo
De Gruffalo waarschuwt zijn kind voor de Grote Gevaarlijke Muis in het bos. ’s Avonds gaat het kind toch nieuwsgierig op pad. Het Gruffalokind ontmoet slang, uil en vos, maar geen monsterlijke muis. Wanneer het terug wil keren, ziet het een muisje dat een lekker hapje lijkt. De muis roept evenwel haar grote gevaarlijke vriend de maan. Deze werpt een monsterlijk grote schaduw van de kleine muis op de grond en het Gruffalokind neemt het hazenpad naar huis. Prentenboek met paginagrote en kleinere illustraties in sfeervolle kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 3,5 jaar.
Julia Donaldson
Friese tekst: Hermien van der Meer
Afûk (2015)
ISBN 9789492176042

9789062739660 - It grutte foarlesboek - AfukIt grutte foarlêsboek : ferhaaltsjes, ferskes en gedichtsjes ver van
Dit voorleesboek in het Fries is ontstaan naar aanleiding van een oproep aan schrijvers en illustratoren om werk op te sturen. Van ruim twintig verschillende schrijvers en illustratoren zijn verhalen, gedichten en versjes met muziek uitgekozen. Op de ‘HEIT en MEM-beurs’ in oktober 2013 is het eerste exemplaar aangeboden. In eenvoudig taalgebruik komen dagelijkse belevenissen langs, zoals waterpokken, logeren, niet willen aankleden, gaatjes in de oren, een fietshelm dragen en belevenissen van Tomke. De verhalen zijn niet lang (één à twee bladzijden) De illustraties zijn heel verschillend en passen goed bij de betreffende tekst. Omdat de belevenissen heel herkenbaar zijn, is het een ideaal boek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 2 t/m 6 jaar.
Afûk (2013)
ISBN 9789062739660

9789062734429Kinst net sliepe lytse bear
Als Kleine Beer in bed ligt, wil Grote Beer rustig zijn boek lezen. Maar Kleine Beer kan niet in slaap komen, hij is bang voor het donker. Een klein lantaarntje, dan een grotere en ten slotte de grootste die er te vinden is moeten hulp bieden, maar Kleine Beer kan nog steeds niet slapen; buiten is het nog donker! Grote Beer neemt hem in zijn armen, draagt hem naar buiten en samen kijken ze naar de maan en de sterren. Eindelijk slaapt Kleine Beer en kan Grote Beer zijn boek uitlezen. Grote, zachtgetinte tekeningen vertellen het verhaal. Telkens als er een lantaarn wordt aangestoken komen er meer details tevoorschijn. Het boek dat Grote Beer leest, weerspiegelt in het klein wat op de grote illustratie te zien is; een leuk grapje van de illustratrice. Een heerlijk, Friestalig boek om vlak voor het slapen gaan uit te voor te lezen; van tekst en tekeningen gaat rust uit. Vanaf ca. 4 jaar.
Martin Wadell
9789062738670Kinst net sliepe lytse bear
Afûk (2002) ISBN 9789062734429

Der komt de trein
Drie verhaaltjes over Bouwe en Sytske met drie daarbij behorende routes waarover het meegeleverde treintje kan rijden.
Heather Amery
Der komt de trein
Afûk (2011) ISBN 9789062738670

Oekebakke boem
Alledaagse peuterbelevenissen van ’s morgens zeven tot ’s avonds zeven: wakker worden, eten, drinken, 9789056151232spelen, naar de peuterspeelzaal, spelletjes doen, boodschappen halen, eten en weer naar bed. Korte, rijmende teksten in speelse Friese taal, verspreid over de pagina met tussen de blokjes tekst kleine, gedetailleerde tekeningen, zowel in zwart-wit als in kleur. Tekst en illustraties vullen elkaar aan en vormen een geheel. Heel herkenbaar voor peuters en jonge kleuters en niet te vergeten voor de volwassen voorlezer! Zacht aanvoelende rode kaft met meisje op driewieler. Zeer geschikt om voor te lezen en over te praten, zowel thuis als op de peuterspeelzaal en bij de kinderopvang. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Lida Dykstra
Oekebakke boem
Bornmeer (2006) ISBN 9789056151232

9789062738199 It grutte oankrûpers-boek Guido van GenechtenIt grutte oankrûpers-boek
Sytse roept z’n moeder: hij wil graag een knuffeltje. Vervolgens maken we kennis met zeven verschillende dieren, die elk op hun eigen manier knuffelen. Zo doet de olifant het met de slurf, de eend met de snavel, de poes wild en onstuimig (Fries: gysten, een niet veel gebruikt woord) en de egel heel voorzichtig (anders prikken ze elkaar). Op de laatste twee bladzijden wisselen Sytse en z’n moeder hun knuffel uit. Links staat een korte tekst in vette zwarte schrijfletters, rechts de van de illustrator bekende kleurige, grove, uitgeknipte verfillustraties. Ook de schutbladen zijn bedrukt. Vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee ronde hoeken. Voor peuters. Het geheel straalt liefde en geborgenheid uit. Vlotte Friese vertaling van Het grote knuffelboek*.
Guido Van Genechten
It grutte oankrûpers-boek
Afûk (2010) ISBN 9789062738199

9789062739783 Joazefine is siik Alexander SteffensmeierJoazefine is siik
Op een ochtend tijdens het melken voelt koe Joazefine zich niet lekker. Ze is wiebelig en moe en heeft geen eetlust. Het liefst kruipt ze onder het stro. Voor de boerin is het duidelijk: Joazefine heeft kou gevat. Ze krijgt alle aandacht en er worden allerlei behandelingen op haar uitgeprobeerd: gorgelen, stomen, kruidenthee, de dokter komt en de koorts wordt opgenomen. Joazefine wordt vertroeteld en zelfs voorgelezen door de boerin. Bij al die goede zorgen denkt Joazefine: ziek zijn is zo gek nog niet! Maar als iedereen vrolijk gaat buiten spelen, wordt het toch tijd om weer beter te zijn. Maar dan wordt de boerin ziek… Friestalig prentenboek waarin op speelse wijze het thema ziek zijn wordt behandeld. Het formaat van de vrolijk gekleurde illustraties is verschillend en ze bevatten veel humoristische details. Op de schutbladen staat de koe met haar diverse geneesmiddelen. Leuk om interactief voor te lezen aan friestalige peuters en kleuters.
Alexander Steffensmeier
Joazefine is siik
Afûk (2014) ISBN 9789062739783

9789062736690 Mol yn ‘e snie Jonathan EmmetMol yn ‘e snie
Mol gaat vol verwondering op ontdekkingstocht als hij ’s morgens ontdekt dat de wereld stil en wit is. Hij vindt zelfs een prachtige diamant. Of toch niet…? In zijn handen wordt de diamant steeds kleiner. Samen met Konijn, Egel en Eekhoorn ontdekt hij ook nog een boom vol ijspegels. En als de zon daar doorheen schijnt, ja dan lijkt het toch echt of ze met een betoverde boom te maken hebben. Prentenboek voor peuters, met vertederende tekeningen in mooie pasteltinten. Goede Friese vertaling uit het Engels. Op de omslag schittert de sneeuw echt!
Jonathan Emmett
Mol yn ‘e snie
Afûk (2006) ISBN 9789062736690