Op een grote paddenstoel

In dit mooi verzorgde bundeltje zijn twaalf peuterliedjes verzameld die veel op de kinderopvang worden gezongen. Het is leuk om ze thuis ook samen te zingen of de bijbehorende cd af te spelen, handig als je de wijs niet (meer goed) kent. Het is fijn voor je kindje om de liedjes die het overdag gehoord en meegezongen heeft thuis te herkennen. Dat brengt zijn twee werelden bij elkaar. Het is ook een leuk boekje om samen te bekijken met al die mooie illustraties.

Op een grote paddenstoel

Aanwijzen, benoemen en vertellen
Dat kan bij elke plaat in het boekje. Bij elk liedje hoort een mooie illustratie. Wat is daarop veel te zien, aan te wijzen en te benoemen. Wijs dingen aan en zeg daarbij wat het is. Of laat je peuter benoemen wat jij aanwijst. Of geef zoekopdrachtjes. Bij elke plaat kan zelfs een heel verhaal worden verteld. Bijvoorbeeld bij ‘Ik zag twee beren’. Wat zitten die daar gezellig met dat geruite kleed. Wat zijn ze aan het doen? Wat vindt de ene beer lekker? En de andere? Wat zullen ze nog meer gaan eten? Wat zou jij nemen? En waarom hangt de broek van de ene beer aan de waslijn? Wat zou er gebeurd zijn? Enzovoort.

Tellen
De plaat bij ‘Iene, miene, mutte’ is heel geschikt om het tellen mee te oefenen. Tel samen in de winkel de kazen, de eieren, de puntzakjes, de dropsleutels… Stop steeds bij tien, want dat komt in het liedje terug. En dat is ook al heel wat voor je peuter. Zijn er meer dan tien getekend, bijvoorbeeld bij de eieren? Zeg dan: ‘Dat zijn er tien’ en begin bij het elfde ei weer bij een.

Spelletjes

Een aantal liedjes uit het boekje leent zich goed tot lekker bewegen. Dat is plezier voor twee! Maai bij ‘Zo gaat de molen’ de armen in het rond. Laat je kindje bij ‘Op een grote paddenstoel’ op schoot heen en weer wippen en bij de regel ‘Krak, zei toen de paddenstoel’ plotsklaps tussen de knieën zakken. Raak bij ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ de diverse lichaamsdelen aan. Maak vliegbewegingen met de armen bij ‘Helikopter, helikopter’ en draai de handen rond bij ‘De wielen van de bus’. En misschien kan je kindje bij ‘In de maneschijn’ aan jóu leren welke bewegingen erbij horen die het op de groep geleerd heeft!


Bekijk ook deze boekideëen :


  • Baby glinsterboekje: Hier ben ik!
    Dawn Sirett / ill. Charlotte Milner

  • Woezel & Pip - Eerste vriendjes
    Guusje Nederhorst

  • Kikker!
    Max Velthuijs (tekeningen)

Bekijk deze boekentip ook op uw mobiel met de nieuwe BoekStart-app!