Spelen met Kikker!

Dit zachte stoffen boekje in lekker pittige kleuren zit vol verrassingen voor baby’s vanaf circa zes maanden. Kikker staat achter het deurtje dat echt open kan, hij springt rond in de zon en als hij het koud krijgt, doet hij lekker een trui aan en een sjaal om. De voelelementen zorgen voor extra uitdaging en plezier.

Spelen met Kikker!

Ontdekken
Laat je baby eerst maar eens lekker zijn gang gaan, er valt zoveel te ontdekken aan dit boekje! Het mooie heldere geel van de voorkant en de felblauwe achterkant trekken al meteen de aandacht. Het boekje voelt ook fijn: de bladzijden zijn net zachte, dikke kussentjes. Goed te hanteren voor babyknuistjes. Let op waar je baby naar kijkt en speel daar op in.

Praten en vertellen
Het maakt niet uit waar het boekje openvalt. Elke dubbele pagina biedt een op zichzelf staande situatie, maar voor wie dat wil zijn er ook allerlei verbanden te ontdekken. Begin al bij het omslag: ‘Kijk, dit is Kikker. Waar rent hij naartoe? Zullen we eens kijken?’. De eerste twee bladzijden laten het huisje van Kikker zien: ‘Kijk, een huisje. Wie zou hier wonen? Kikker? Is hij thuis? Maak het deurtje maar open. Ja hoor, daar is Kikker!.’ Op de volgende bladzijde geniet Kikker van de zon. Wat ziet hij daar allemaal buiten? Laat je kindje aanwijzen en benoem samen wat het ziet: een vis, vlinder, bloem en een muis. Op de bladzijden erna heeft Kikker het koud. De zon is weg. Kikker doet lekker warme kleren aan. Eerst een trui en dan een sjaal. Laat je kindje voelen aan de stof. Benoem de kleuren. Op de achterkant van het boekje gaat Kikker lekker slapen. Nu is er een maan. Voel eens hoe zacht zijn deken is.

Doen
Een wat grotere baby wil alles pakken, vasthouden en voelen. Met de handjes en in de mond. Verzamel een paar dingen die interessant zijn om te voelen en niet gevaarlijk om in de mond gestoken te worden. Bijvoorbeeld een gladde lepel, washandje of een speeltje. Rondlopen met je kindje kan ook. Ga op zoek naar dingen die glad voelen, of bobbelig of juist lekker zacht.

Spelletjes
Speel eerst Kiekeboe met het plaatje van Kikker achter het deurtje. Bedek dan je eigen ogen met je handen en neem ze weer weg. Kiekeboe! Na een paar keer kan je de oogjes van je baby bedekken, met je eigen handen of met zijn handjes. Of gebruik een doekje. Het succes van dit spelletje zit in de herhaling. Het geeft je kindje bevestiging en een veilig gevoel dat je er toch steeds blijkt te zijn. En ook veel plezier! Een ander leuk spelletje is verstoppertje. Laat een voorwerp zien – misschien heb je wel een Kikker als knuffel – en stop hem weg. Is je baby nog niet zo groot, dan laat je duidelijk zien waarachter je de knuffel verstopt. Je baby mag hem tevoorschijn halen. Ja, goed zo!


Bekijk ook deze boekideëen :


  • Baby glinsterboekje: Hier ben ik!
    Dawn Sirett / ill. Charlotte Milner

  • Woezel & Pip - Eerste vriendjes
    Guusje Nederhorst

  • Kikker!
    Max Velthuijs (tekeningen)

Bekijk deze boekentip ook op uw mobiel met de nieuwe BoekStart-app!