Digitale Tips voor Jonge Kinderen

Al zijn baby’s en peuters zelf misschien nog niet zo bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking. Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media ook helemaal niet fout. Blijf wel altijd een beetje in de buurt om je kind te begeleiden en zorg voor variatie. Want het is belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen.

Digitale Tips voor Kleine Kinderen

Vanaf 2 jaar

Vanaf twee jaar kunnen tablets en televisie een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek.

Leerzaam

Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking. Het is leuk om de boekfiguurtjes op de plaatjes te zien bewegen op het scherm. En andersom: om over de figuurtjes van het scherm meer avonturen te lezen. Op de goede manier gebruikt kan spelen met tablets juist leerzaam zijn. Vertel wat je ziet en praat daar samen over.

Nuttige en leuke sites

Hieronder een aantal tips voor websites die nuttige en leuke tips over digitaal (voor)lezen geven.

Logo Bereslim

Bereslim

De site Bereslim biedt interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen vanaf 2 jaar. Ze zijn in de Bibliotheek te bekijken of gratis thuis na inloggen met een bibliotheekaccount via jeugdbibliotheek.nl/voorleesfilmpjes.

Bekijk de site
Afbeelding De Voorleeshoek

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar is een combinatie van een voorgelezen verhaal met de prenten en muziek. De voorleesfilmpjes kun je ook bekijken in de Bibliotheek of gratis thuis na inloggen met je bibliotheekaccount via jeugdbibliotheek.nl/voorleesfilmpjes.
Bekijk de site
Logo Luisterboeken en e-books

E-books: jeugdbibliotheek.nl

Via jeugdbibliotheek.nl kun je e-books lenen van prentenboeken en andere voorleesverhalen. Dit kan via de online Bibliotheek-app zodat je ze direct kunt lenen en lezen op je telefoon of tablet. Bibliotheekleden kunnen e-books lenen na het inloggen met hun bibliotheekaccount.
Bekijk de site
Logo Fundels en Prentenboeken

Fundels

Fundels zijn multimediale pakketten rond geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3-7 jaar. Titels zijn aan te kopen via de Fundels-app in de App store/Google Play Store.
Bekijk de site
Website Het Sprekende Boek

Het Sprekende Boek

Het Sprekende Boek is een website voor minder valide kinderen die niet zelfstandig een boek kunnen vasthouden en lezen. Daar zijn ook prentenboeken bij. Met een abonnement is het mogelijk om toegang tot de hele bibliotheek van het Sprekend Boek te krijgen.
Bekijk de site
Website Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek

Na inloggen met je bibliotheekaccount op Jeugdbibliotheek kun je gratis voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek of digitale prentenboeken van Bereslim, WePboek of Schooltv bekijken via jeugdbibliotheek.nl/voorleesfilmpjes.
Bekijk de site
Website Mediadiamant

De MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0-18 jaar mediawijs op te laten groeien. De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen, d.w.z. je kind leren bewust om te gaan met digitale media.
Bekijk de site
Website Mediasmarties

MediaSmarties

Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen tot 12 jaar, waaronder apps met boekfiguurtjes. Zo kan je gemakkelijk apps, sites en e-books vinden die bij je kind passen.
Bekijk de site
Website Schooltv

Schooltv-beeldbank

Op Schooltv-beeldbank vind je gratis digitale prentenboeken. Gebruik de zoekfunctie en zoek op ‘Prentenboeken’.
Bekijk de site
Spelend Leren (PDF)

Spelend leren. Digitale media voor 2-4 jaar

In de brochure Spelend leren (KB/BoekStart) vind je alles over (het belang van) het gebruik van digitale media met kinderen van 2-4 jaar.
Bekijk de site

Wij zijn altijd op zoek naar de laatste digitale tips voor jonge kinderen. Tip de redactie!