Kinderboekenweek 2021

Woensdag 6 oktober 2021 begint De Kinderboekenweek! Kinderen die van jongs af aan veel voorgelezen worden, hebben een voorsprong op school en kunnen later makkelijker worden wat ze willen. Dat is precies het thema van de week! Dus ren naar de Bibliotheek of Kinderboekwinkel voor nieuwe boekjes en (voor)leesactiviteiten. Tot ziens in de BoekStarthoek!

Van 6 tot 17 oktober 2021 is het Kinderboekenweek!Worden wat je wilis het thema dit jaar. Bette Westera schrijft het geschenk, en illustrator Mark Janssen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek, getiteld Dromer.

Worden wat je wil!

Van 6 tot 17 oktober 2021 is het Kinderboekenweek!Worden wat je wilis het thema dit jaar. Bette Westera schrijft het geschenk, en illustrator Mark Janssen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek, getiteld Dromer.

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hetvan droomt! Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je vast dromen over later!

Bekroond met Zilver en Goud

De Zilveren Griffels en Penselen in de categorie nul tot en met zes jaar gaan dit jaar naar vier prentenboeken waaruit een grote fantasie spreekt:

  • In Marta en ik van het Duitse duo It’s Raining Elephants schildert Marta een paar goudgele manen en twee sprekende ogen op de muur en daar stapt een leeuw de kamer in, die de verteller van het verhaal wordt (Boycott, Zilveren Penseel).
  • Vuilnisvarkens Job en Bob van Noëlle Smit en Tjibbe Veldkamp gaat over twee vuilnisvarkens die afval ophalen, in een vrolijk boek vol rijm en herhaling. Op de uitbundige prenten zie je uitpuilende vuilniszakken en een innemend vuilnisbakkenhondje (Gottmer, Zilveren Penseel).
  • Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is een boek vol jongensfantasie en woeste achtervolgingen. Leuk toeval: het is ook uitverkoren als Prentenboek van het Jaar 2022 (Lemniscaat, Zilveren Griffel).
  • Aan alle spullen kleeft een geschiedenis, laten Edward van de Vendel en Sanne te Loo zien in Er lag een trommeltje in het gras. Het trommeltje van hoofdpersoon Sebas speelt een rol nu en in de toekomst (Querido, Zilveren Griffel).

Wil je weten wie er Goud gewonnen heeft?

Tentoonstellingen tijdens De Kinderboekenweek

  • Vanaf 6 oktober zijn de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel te zien in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Ook ontwikkelde de CPNB samen met het museum een interactieve installatie bij het thema Worden wat je wil, daarin kunnen kinderen ontdekken hoe ze schrijver kunnen worden van een goed kinderboek. Ga voor tickets naar het Kinderboekenmuseum.nl
  • Tentoonstelling illustrator Yvonne Jagtenberg. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 richt WG Kunst in Amsterdam een tentoonstelling in rond het bijzondere werk met de titel Ik ben het al! Met hulp van een lijnenspel op de muren en verschillende doorkijkjes en perspectieven wordt in de tentoonstellingsruimte een speelse wereld gecreëerd. Jagtenberg won tweemaal een Gouden Penseel: voor Mijn wonderlijke oom in 2019 en voor Hup Herman! in 2020. Haar nieuwste boek is voor 3+ en heeft de titel Ik ben Pippi niet! Zie ook wgkunst.nl