Column Tischa Neve

Tischa NevenKinderpsycholoog Tischa Neve is voorzitter van de jury van Het BoekStart Babyboekje 2016. Zij schreef diverse boeken en online cursussen over opvoeden en vertelt welke rol voorlezen volgens haar kan spelen in de opvoeding.

Opvoeden vanuit verbinding en contact

Mijn zoontje was nog geen week oud of ik hing met een boekje boven zijn wiegje om te kijken of hij ging ‘lezen’… daar had ik tijdens mijn studie van alles over geleerd en nu kon ik het eindelijk eens live testen. En ja hoor, die kleine keek al echt naar de zwart-wit patronen die ik hem aanbood. Het lezen met mijn kind was begonnen! Of het komt door al mijn fanatieke voorlezen zullen we natuurlijk nooit met zekerheid kunnen zeggen, maar feit is dat hij op zijn zesde dol is op lezen en het nog kan ook!

Help ik ontplof - Tischa NevenVoorlezen is voor mij ook een prachtige manier om verbinding en contact met je kind te hebben. En dát is waar ik heel erg in geloof als het gaat om het opvoeden van kinderen. Ik vind – behalve leuk – opvoeden van kinderen een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Om ouders te inspireren schreef ik mijn nieuwste boek (Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden), waarin ik wil laten zien en ervaren hoe je met samenwerken en vanuit contact en verbinding met je kind lastige situaties kunt voorkomen en oplossen. Hoe je je eigen emoties onder controle leert houden en die van je kind. Ook in mijn online cursus “Help, ik ontplof” ga ik daar dieper op in: opvoeden vanuit samenwerking en verbinding met je kind, in plaats van vanuit macht en controle.

Voorlezen (of als kinderen iets ouder zijn: samen lezen) zie ik als een prachtig middel om voor verbinding en contact te zorgen. Echt samen bezig zijn en je verliezen in een mooi verhaal. Echte aandacht voor een boek én je kind. Dat is toch genieten? En het levert je nog eens heel veel op ook!

Tischa Neve is kinderpsycholoog, juryvoorzitter van Boekstart Babyboek van het Jaar en auteur van meerdere (voorlees)boeken rondom kinderen en opvoeden. Haar nieuwste ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’ is te verkrijgen bij Bol.com.