De Nationale Voorleesdagen 2020

De Nationale Voorleesdagen werden gehouden van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2020 door heel Nederland. Tijdens deze jaarlijkse landelijke voorleescampagne stond het prentenboek Moppereend van Joyce Dunbar met tekeningen van Petr Horáček centraal. Het boek verschijnt ook in een mini-editie, de grote editie heeft een schattig knuffeltje.

‘Moppereend’ van Joyce Dunbar en Petr Horáček is verkozen tot het Prentenboek van het Jaar 2020. Het boek is vertaald door Jesse Goossens en het wordt uitgegeven bij Lemniscaat.

Bijzondere activiteiten

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Daarom vinden er in het hele land leuke activiteiten rond voorlezen plaats, vaak naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar. Op veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is er een Voorleesontbijt waarbij een speciale voorlezer wordt uitgenodigd, vaak een (plaatselijke) bekendheid. Ook in de Bibliotheek is van alles te doen en te beleven.

PrentenboekTopTien 2020

Naast het Prentenboek van het Jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen: de Prentenboeken TopTien. Deze boeken combineren een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, zodat ze uitnodigend zijn om met peuters te lezen en er daarna weer verder over te praten. Ook kunnen de boeken helpen bij verwerking van ervaringen of betrokken worden bij het spel van de kinderen.

Dé Prentenboek TopTien 2020! Ken jij ze allemaal?
  • Spelen tot het donker wordt Hans Hagen, Marit Törnqvist, Monique Hagen (linkje)
  • Moppereend Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens (linkje)
  • De hapgrage krokodilJonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris (linkje)
  • Deze ridder zegt NEELucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera (linkje)
  • Een schildpad was zijn schildje kwijtMarjet Huiberts en Carmen Saldaña (linkje)
  • Van 1 tot 10Mies van Hout (linkje)
  • Zó moe en toch klaarwakker Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg (linkje)
  • De boer en de dierenartsPim Lammers en Milja Praagman (linkje)
  • De grote vijfBella Makatini en Judi Abbot (linkje)
  • Otto groot, Otto kleinTom Schamp (linkje)

(Door op de linkjes te klikken kom je meer te weten over het boek.)

De beste voorleestips voor jou

Voorlezen is gezellig, het is knus, het maakt je leuker en bovendien is het goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van je kindje. Hoe kies je een leuk en geschikt boek voor je baby, peuter of kleuter? En hoe maak je van voorlezen iets om elke dag weer naar uit te kijken? Klik op de link en lees ze allemaal.

Word leuker op Sociale Media

Op sociale media zie je dat ouders, bibliotheken, speelzalen en medewerkers van de kinderopvang al heel actief met voorlezen bezig zijn. Tip: doe je ook wat leuks met een boekje? Maak een foto en gebruik de speciale tag #voorlezenmaaktjeleuker, zodat je bericht makkelijk terug te vinden is.

Filmpje: Voorlezen maakt je leuker

‘Hoe is het om klein te zijn?’ ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’. Prentenboeken helpen kinderen (en volwassenen trouwens ook) om zich in te leven. En te verplaatsen in anderen. Voorlezen maakt je leuker!

Wis je dat: je tijdens de Nationalevoorleesdagen 2020 een gratis knuffeltje van Moppereend bij een jeugdlidmaatschap krijgt. Tip: haal dan ook meteen het gratis BoekStartkoffertje met twee leuke boekjes voor je baby, zo sla je twee vliegen (nou ja eenden) in één klap en worden je kinderen meteen gratis lid van een bibliotheek bij jou in de buurt. Let op: dit kan alleen tijdens de voorleesdagen!