‘Duizend en één paarse djellaba’s’ wint de Sardes-Leespluim!

De Sardes-Leespluim van mei 2021 is voor ‘Duizend en één paarse djellaba's’ van Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani.
De Sardes-Leespluim van mei 2021 is voor ‘Duizend en één paarse djellaba’s’ van Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani.

De koffers, tassen en rugzakken zijn gepakt en Esmaa, haar vader, moeder, broer en zus staan klaar om met het vliegtuig naar Marokko te vertrekken. Esmaa heeft veel zin in de vakantie bij opa en oma en ze kijkt er naar uit met tante Fatima naar de markt te gaan. De hele familie in Marokko wacht ze al op. De cadeautjes, pindakaas, chocopasta, schoenen, komen uit de koffers die steeds leger worden. Maar niet voor lang, er gaan op de terugweg heel veel lekkere spullen mee naar Nederland. Esmaa krijgt een paar kleurige slippertjes die ze meteen aan wil naar de markt. Mama gaat ook mee met haar nieuwe paarse djellaba aan.

Uit het juryrapport: Dit spannende verhaal laat je kennismaken met het leven in een Marokkaanse stad: de gezellige drukte, de intrigerende Arabische opschriften, acrobaten, een waarzegster, de sabon beldi (zwarte zeep), vrouwen met en zonder hoofddoek, mannen in djellaba’s, westerse toeristen. De Nederlands Marokkaanse familie heeft een warme band met de familie in Marokko, het is een familie waarin het er vrolijk en soms chaotisch aan toegaat. De tekeningen onderstrepen dat. De kleurkeuze past goed en geeft een heel eigen sfeer aan dit boek. De jeugdfoto’s achterin het boek van de schrijfsters laten zien hoe verschillend en verbindend achtergronden kunnen zijn.

Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar), om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. Bij ieder Leespluimboek worden leuke activiteiten gemaakt door een expert. Klik hier voor activiteiten door Paulien Muller.