Leespluim voor ‘De kleine houten robot en de boomstam prinses’ van Tom Gauld

De Sardes-Leespluim van september 2022 gaat naar het boek ‘De kleine houten robot en de boomstam prinses’ van Tom Gauld.

De Sardes-Leespluim van september 2022 gaat naar het boek… De kleine houten robot en de boomstam prinses van Tom Gauld. Het is een avontuurlijk verhaal over vriendschap, fantasie, en voor elkaar zorgen.

Een geheimzinig bos

Onder een nachtelijke sterrenhemel zien we ze lopen, de kleine houten robot en de boomstam prinses. Ze lopen hand in hand met een glimlach op hun gezicht door een bos waar alles wat‘houterig’ en geheimzinnig lijkt. De paddenstoelen, de sleutel om de tak,het spookje achter de boom, het elfje zonder gezicht, de jager met het geweer, de boeken op de rots, de bijl tegen een gesloten kist en een kasteel, bergen en torens op de achtergrond. Dit wordt een avontuurlijk verhaal.

Als een sprookje

Het begint zoals veel sprookjes: ‘Er waren eens een koning en een koningin’. Zij regeerden over eenprettig land, maar konden geen kinderen krijgen. En dan neemt het verhaal een andere wending: zij vroegen respectievelijk een uitvinder en een slimme, oude heks een kind voor hen te maken. Dat werden de houten robot en de prinses die als ze sliep veranderde in een boomstam. Ze hadden het leuk met elkaar totdat de houten robot op een dag vergat zijn zusje te wekken met de toverspreuk waarmee ze weer een prinses werd. De dienstmeid gooide het houtblok naar buiten. Het rolde omlaag naar het dorp, kwam in een kruiwagen met houtblokken terecht…

Lees meer in het juryrapport hieronder en/of download de activiteiten bij dit prachtige prentenboek.

Titel:De kleine houten robot en de boomstam prinses
Auteur: Tom Gauld
Vertaling: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lannoo
Vanaf ca. 5 jaar

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De Sardes-Leespluim dient ter inspiratie vanprofessionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het kleuteronderwijs. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken met groepen jonge kinderen.