BoekStart Top 10 – Prentenboeken met sneeuw en ijs

Het is winter! Overal ligt sneeuw en ijs. We maken metershoge sneeuwpoppen. Er is (kans op) schaatsen. We dragen wollen mutsen en warme winterwanten. En we lezen voor: gezellig en knus bij de kachel of de verwarming. Welke boekjes zijn goed om in de winter (voor) te lezen aan je baby, dreumes, peuter of kleuter? BoekStart tipt er TIEN.

Boekomslag 'Iets wat sneeuw heet' van auteur Yuval Zommer.
Boekomslag ‘Iets wat sneeuw heet’ van auteur Yuval Zommer.

1. Iets wat sneeuw heet

Allereerst deze gloednieuwe, hippe verrassing van uitgeverij Christofoor: het prentenboek Iets wat sneeuw heet van Yuval Zommer! Poolvos en Poolhaas hebben nog nooit sneeuw gezien. Ze zijn in de lente geboren, werden vrienden in de zomer en nu het herfst is zijn ze geweldig nieuwsgierig geworden: wat is sneeuw?


Deze Nederlandse editie is prachtig vertaald door Bette Westera op een manier die dit verhaal over verwondering eer aan doet. Het is een lofzang op de wonderen van de natuur, vermomd als voorleesboek. Natuurlijk staat het in de Jeugdbibliotheek, en je kunt het zeker krijgen bij een Kinderboekwinkel bij jou in de buurt!

2. Ukkie

Boekomslag 'Ukkie' van auteur Lu Fraser.
Boekomslag ‘Ukkie’ van auteur Lu Fraser en illustrator Kate Hindley. ‘Ukkie’ won de Sardes Leespluim in februari 2021.

3. Het sneeuwvlokje

Boekomslag 'Het Sneeuwvlokje' van auteur Benji Davies.
Boekomslag ‘Het Sneeuwvlokje’ van auteur Benji Davies.

4 en 5. Publiekstips

We hoeven het niet helemaal alleen te doen. Dit weekend hebben we onze volgers op Instagram gevraagd of zij nog voorleestoppers over sneeuw en ijs wisten? We kregen er direct een aantal binnen!
4. De kleine walvis in de winter / Benji Davis (getipt door @gisellakaatee23)
5
. Pinguïns kunnen niet vliegen / Richard Byrne (getipt door @marionkrooi)

👉 Heb jij nog tips? Laat het ons vooral weten via de comments of mail ze naar: info@boekstart.nl 👈

Nog meer ijskoude wintertips

Vraag naar deze prentenboeken in de boekhandel en de Bibliotheek! En kijk voor nog meer tips ook eens op Jeugdbibliotheek.nl. Leuke lenteboeken nodig? Wacht op onze nieuwe boekentips voor maart (die zijn allemaal lente-achtig) of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees ook onze vaktips: ‘Wat maakt een boekje tot een goed babyboekje?’