‘De lieve krokodil’ van Leo Timmers wint de Sardes Leespluim!

De Sardes-Leespluim van februari 2022 gaat naar het boek… ‘De lieve krokodil!’ van Leo Timmers. Een verhaal over een lieve krokodil. Is dat niet raar? Een krokodil is toch een heel eng beest? Nee hoor, deze niet. Met een olijke blik wandelt hij over het omslag. Zelfs zijn scherpe, puntige tanden stralen een en al vriendelijkheid uit.

Drie blije dieren op de rug

De eerste die zijn hulp nodig heeft is een muis. Er zit een enge slang achter hem aan. Krokodil laat zijn tanden zien, roept GRRRR! en de slang kiest het hazenpad. Dan heeft een wild zwijn hulp nodig, er zit een hyena achter hem aan. Nou, die hyena weet niet hoe snel hij weg moet komen. De krokodil zet zich schrap voor het volgende dier in nood, een impala. Nu zitten er al drie blije dieren op de rug van de krokodil.

Bij de vierde lijkt de krokodil uitgeschakeld te worden, het gewicht van de neushoorn kan hij niet aan. Likkebaardend komt de leeuw dichterbij, gevolgd door de gieren. Maar let op, daar stormen vier woeste, boze beesten de pagina over. De leeuw is een stip in de verte. Samen zijn ze voor niemand meer bang. Of toch voor de krokodil die plotseling een verschrikkelijke brul laat horen? O nee, grapje.

Angst, opluchting en blijdschap

Tegen een rustige achtergrond komen de dieren goed tot hun recht. Er zijn dan ook weinig woorden nodig, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. Leuk om die te benoemen. De beweeglijke muis, logge neushoorn, elegante impala en de schokkerige hyena. En wat een emoties zijn er te zien. Angst, opluchting, blijdschap, boosheid, schrik, verbazing en vast nog meer om over te praten en veel te bekijken. uldig gebruik.