De Nationale Voorleesdagen 2021

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van woensdag 20 januari t/m zaterdag 30 januari 2021. Tijdens deze jaarlijkse landelijke voorleescampagne staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Het boek verschijnt ook in een mini-editie (€ 5,25), de grote editie (€ 14,99) bevat een schattig knuffeltje van Coco.

‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen is verkozen tot het Prentenboek van het Jaar. Het boek wordt uitgegeven bij Gottmer.

Prinses Laurentien leest op Z@ppelin

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest woensdagochtend 20 januari voor in het tv-programma ‘Zin in Z@ppelin’. Dit doet Prinses Laurentien in het kader van de achttiende editie van De Nationale Voorleesdagen. Als vanwege de coronavoorschriften activiteiten geen doorgang kunnen vinden, worden er vaak alternatieven online geboden. Zo ook het landelijk Voorleesontbijt: vergeet niet te kijken!
👉 Lees meer!

Online activiteiten en corona

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Daarom vinden er in het hele land leuke, online activiteiten rond voorlezen plaats, vaak naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar. Als vanwege de coronavoorschriften activiteiten geen doorgang kunnen vinden, worden er vaak alternatieven online geboden.
👉 Laatste nieuws!

Prentenboek Top 10

Naast het Prentenboek van het Jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen. Deze boeken combineren een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, zodat ze uitnodigend zijn om met peuters te lezen en er daarna weer verder over te praten. Ook kunnen de boeken helpen bij verwerking van ervaringen of betrokken worden bij het spel van de kinderen.
👉 Ken jij ze allemaal?

Dé Prentenboek Top 10! Ken jij ze allemaal?

De beste voorleestips speciaal voor jou

Voorlezen is gezellig, het is knus, het maakt je leuker en bovendien is het goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van je kindje. Hoe kies je een leuk en geschikt boek voor je baby, peuter of kleuter? En hoe maak je van voorlezen iets om elke dag weer naar uit te kijken?

Doe meer met lezen op social media

Op sociale media zie je dat ouders, bibliotheken, speelzalen en medewerkers van de kinderopvang al heel actief met voorlezen bezig zijn. Tip: doe je ook wat leuks met een boekje? Maak een foto en gebruik de speciale tag #mijnvoorleesmoment, de leukste foto’s belonen we met een boekje.

Filmpje: Voorlezen maakt je leuker

‘Hoe is het om klein te zijn?’ ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’. Prentenboeken helpen kinderen (en volwassenen trouwens ook) om zich in te leven. En te verplaatsen in anderen. Voorlezen maakt je leuker!