‘Later als ik groot ben’ van Bette Westera wint de Sardes Leespluim!

De Sardes-Leespluim van maart 2022 gaat naar het prentenboek… Later als ik groot ben van Bette Westera en Mattias de Leeuw. Met de bladvullende illustraties in zachte en fellere kleuren komen we in een wonderlijke wereld terecht. In een subtropische sfeer volgen we het meisje met haar toekomstdromen. De tekst is verrassend en soepel geformuleerd. Je hóórt het kinderstemmetje dat maar doorbabbelt over later, als ze groot is.

Nu nog even niet

Op de eerste schutbladen staan de flamingo’s klaar om het verhaal binnen te gaan. We komen, met een meisje en haar moeder, terecht in een tropisch zwemparadijs. Het is er broeierig warm, het staat er vol spelobjecten die de fantasie prikkelen: een water spuwende draak, een olifantenglijbaan, een superlange tunnel waarmee je langs verborgen plekjes roetsjt om uiteindelijk te worden uitgespuugd in het zwemwater. Eenmaal binnen zien het meisje, haar konijnenknuffel en de lezer eindeloze mogelijkheden: olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven, drie keer rond de wereld fietsen, bijna zonder handen, zoenen met een zeemeermin en dansen met een kwal, slapen naast een vleermuis, in een grot vol bergkristal, naar de Noordpool varen en een echte ijsbeer aaien, vogelspinnen vangen in een tropisch regenwoud, met mijn ogen open van de hoogste duikplank duiken. Maar dat is dus voor later, als ze groot is. En in de kleedkamer, na het zwemmen, staan we weer met beide benen op de grond. Nu nog even niet, en de flamingo’s vliegen op de laatste schutbladen het boek uit. Op weg naar nieuwe dromen over groter worden?

Onbeperkte mogelijkheden

De tekst is verrassend en soepel geformuleerd. Je hóórt het kinderstemmetje dat maar doorbabbelt over later, als ze groot is. Het is knap hoe de illustrator in een grote plaat verschillende aspecten van de tekst verbeeldt, door soms het meisje het ene te laten beleven terwijl haar knuffelbeest het andere meemaakt. Met de bladvullende illustraties in zachte en fellere kleuren komen we in een wonderlijke wereld terecht. In een subtropische sfeer volgen we het meisje met haar toekomstdromen. Uit de damp van het warme bad verschijnen enorme tijger- en leeuwenkoppen, in een prairielandschap zien we haar en knuffelkonijn met een kudde galopperende paarden, een grot vol bergkristal en vleermuizen biedt een mooie slaapplaats, in een ijslandschap lijkt een ijsdraak op te duiken. Met op iedere pagina steeds ook een element van het zwembad. De flamingo’s wijzen de weg, door het hele boek lijken ze meisje en lezer uit te nodigen voor het volgende fantastische avontuur. Een spannend boek dat onbeperkte mogelijkheden biedt en toch weer landt in de realiteit. Het taalgebruik is beeldend en er is veel te bekijken en te bespreken voor wat oudere kleuters. Wat ga jij doen als je later groot bent?

Downloaddeactiviteitenbij het boekontwikkeld doorEsmee Hornstra