Over BoekStart

Het begint met lezen

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

BoekStart geeft:

...Na de geboorte van je kindje een waardebon voor een gratis BoekStartkoffertje
Ongeveer 3 maanden na de geboorte van je kindje krijg je een waardebon thuisgestuurd voor een gratis BoekStartkoffertje. Met daarin een stoffen babyboekje en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als je kindje iets ouder is.
...Een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je baby
Lever de waardebon in bij de Bibliotheek van jouw gemeente en maak je baby gratis lid. Dan kun je meteen de speciale BoekStarthoek met babycollectie ontdekken. De meeste Bibliotheken doen mee, kijk hier wat voor jullie de dichtstbijzijnde Bibliotheek is en kom boekjes lenen. Goed om te weten: de babyboekjes worden na uitleen door de Bibliotheek gereinigd.
...Adviezen om met je kindje te genieten van lezen
De medewerkers in de Bibliotheek geven met veel plezier tips over boekjes en voorlezen. Je kunt ook alvast kijken bij deze voorlees- en boekentips.
...Voorleesplezier in de Bibliotheek, maar ook in de kinderopvang
BoekStart stimuleert ook het voorlezen aan baby’s en peuters in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen vinden het leuk om met z’n allen voorgelezen te worden en het zorgt voor een rustig momentje op een drukke dag. Vraag gerust aan de kinderdagopvang waar je kindje naar toe gaat wat ze zoal doen aan voorlezen. Hebben ze bijvoorbeeld een gevarieerd boekenaanbod, kunnen de kinderen zelf boeken pakken en maken ze iedere dag tijd vrij om voor te lezen.

Wil je meer lezen over BoekStart? Klik dan hier voor de flyer Baby’s houden van boeken! Ook in het Arabisch, Engels, Frans, Pools, Spaans, Turks en Tigrinya (de taal die veel mensen in Eritrea spreken) beschikbaar. Kijk hieronder naar de gesproken versie van de flyer Baby’s houden van boeken en zie & hoor hoe BoekStart werkt.

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW.

Kijk hier voor veelgestelde vragen.

Luisteren