Veelgestelde vragen over BoekStart

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iets niet zo snel kunt vinden op de website. Maar misschien staat het antwoord op je vraag hieronder.

Ik ben professional, waar vind ik informatie over BoekStart?

Werk je in de Bibliotheek, kinderopvang of in de jeugdgezondheidszorg, kijk dan op BoekStartpro.

Wat is BoekStart?

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jou met je kindje. Je wordt aangemoedigd om samen te genieten van het lezen van boeken en wordt gestimuleerd om naar de Bibliotheek te gaan. In de Bibliotheek kunnen de medewerkers je adviseren over geschikte boekjes en worden activiteiten voor jou met je jonge kind georganiseerd. BoekStart is ook te vinden op de kinderopvang, waar je kindje spelenderwijs leert lezen. Ook bij sommige boekhandels kom je BoekStart tegen; hier kan je vaak met korting een leuk boekenplankje voor je kindje samenstellen.

Hoe kan mijn kindje meedoen aan BoekStart?

Wanneer je baby drie maanden wordt, ontvang je een brief van de gemeente of consultatiebureau met een waardebon voor het oranje BoekStartkoffertje. Je kan dit gratis koffertje met twee boekjes en informatie over het voorlezen aan je baby ophalen bij de Bibliotheek. Je baby wordt dan gratis lid van de Bibliotheek en jij krijgt een rondleiding. Hierbij is vooral aandacht voor de speciaal ingerichte BoekStarthoek met een collectie babyboekjes.

Ik heb geen BoekStartwaardebon ontvangen. Hoe kom ik daar aan?

Kijk eerst of je gemeente meedoet aan BoekStart. Daarnaast kan je via het consultatiebureau en de Bibliotheek aan een BoekStartwaardebon komen. Maar ook zonder waardebon zal de Bibliotheek je baby graag inschrijven en krijg je het BoekStartkoffertje cadeau, mits de vestiging in jouw omgeving meedoet aan BoekStart.

Mijn woonplaats heeft geen Bibliotheek / de Bibliotheek is te ver weg voor mij. Wat moet ik doen?

Geen BoekStart in jouw gemeente of is de Bibliotheek te ver weg? Op deze website vind je informatie en boekentips om samen te genieten van lezen met je baby.

Kan ik de BoekStartkoffer kopen?

De BoekStartkoffers zijn niet los verkrijgbaar. Op deze website vind je wel boekentips. Deze boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel en in veel Bibliotheken.

Wanneer komt mijn kindje in aanmerking voor een BoekStartkoffer?

De BoekStartkoffers zijn bedoeld voor baby’s. Oudere kinderen kunnen vaak wel gratis lid worden van de Bibliotheek. Op deze site vind je ook voorleestips voor oudere kindjes, en boekentips voor dreumesen & peuters.

Komt mijn peuter ook in aanmerking voor de BoekStartkoffer?

Met BoekStart bevorderen we dat ouders vroeg beginnen met voorlezen, al in de babyperiode. Voorlezen aan peuters is voor ouders al veel vanzelfsprekender. Uit onderzoek weten we dat het voorlezen aan baby’s positieve effecten heeft op de taalontwikkeling. Om dit te stimuleren is er het BoekStartkoffer met boekjes speciaal voor baby’s. Bibliotheken ontvangen de koffers voor hun babypopulatie.
De leeftijd van uw kindje is de reden waarom jullie niet in aanmerking komen voor het koffertje. Bovendien zijn de boekjes in het koffertje afgestemd op kinderen tot ca. anderhalf jaar en is uw kindje toe aan andere boekjes. We begrijpen de teleurstelling. Wel kan uw kindje gratis lid worden van de Bibliotheek.

Waarom is lezen met baby's belangrijk?

Het versterkt de band tussen jou en je kind. Verder blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, kinderen hebben die hoger scoren op taal. Al op vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Baby’s die vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar dus hun hele leven profijt van.

Zijn baby's niet te klein voor boekjes?

Voorlezen is gezellig. Het is fijn om samen bezig te zijn met een boek. Samen plaatjes kijken en de eerste woordjes leren. Boekmomenten met baby’s kunnen uitdagend en ontspannen zijn. Voorlezen bij heel jonge kinderen is in de eerste plaats bedoeld om hun aandacht te trekken naar plaatjes uit boeken. Het plaatje aanwijzen of omschrijven is de volgende stap. Het eerste babyboekje is gewoon een speeltje. Het is van stof of plastic. Er wordt niet alleen naar de plaatjes gekeken, maar ook op het boekje gesabbeld of ermee gegooid. Daarna komen de hardkartonnen boekjes met eenvoudige plaatjes uit het dagelijkse leven en pas dan de eerste voorleesverhaaltjes. Ja, aan een baby van een paar maanden kan je dus al voorlezen.

Wat is het verschil tussen BoekStart en BoekenPret?

BoekStart is een leesbevorderingsproject voor alle baby’s en hun ouders. Het is niet gericht op een specifieke doelgroep. BoekenPret is specifiek gericht op gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen. BoekenPret wordt door een groot aantal gemeenten in het kader van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) ingezet ter stimulering van de taalontwikkeling van jonge kinderen en ter voorkoming van achterstanden. BoekStart en BoekenPret bijten elkaar niet. BoekenPret biedt ouders van jonge kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan de stimulans vanuit BoekStart een intensiever aanbod aan. BoekStart en BoekenPret vullen elkaar dus aan.

Wat is de BoekStartapp?

Wie is de initiatiefnemer van BoekStart en door wie wordt het uitgevoerd?

BoekStart komt uit uit Groot-Brittannië. In Nederland is BoekStart onderdeel van Kunst van Lezen, een initiatief van het ministerie van OCW, uitgevoerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.