Digitaal lezen

Al zijn baby’s en peuters zelf misschien nog niet zo bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking.

Tot de leeftijd van twee jaar is beperkt gebruik van digitale media ook helemaal niet fout. Blijf wel altijd in de buurt om je kind te begeleiden en zorg voor variatie. Want het is belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen.

Digitale tips voor jonge kinderen

 • Vanaf 2 jaar

  Vanaf twee jaar kunnen tablets en televisie een aanvulling zijn op hun spel. Maar alleen samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. En zorg ervoor dat digitale media niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken. Het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek.

 • Leerzaam

  Bekijk met je kind de beelden op de computer of tablet. Pak later het boek er weer bij. Zo ontstaat een goede wisselwerking. Het is leuk om de boekfiguurtjes op de plaatjes te zien bewegen op het scherm. En andersom: om over de figuurtjes van het scherm meer avonturen te lezen. Op de goede manier gebruikt kan spelen met tablets juist leerzaam zijn. Vertel wat je ziet en praat daar samen over.

Digitale boeken en voorleesfilmpjes via de Jeugdbibliotheek

 • Voorleesfilmpjes jeugdbibliotheek.nl

  Via jeugdbibliotheek.nl kun je met je jeugdabonnement gratis voorleesfilmpjes bekijken van De Voorleeshoek, WePboek of Schooltv. Log eerst in met je bibliotheekaccount.
  Ga naar Voorleesfilmpjes op jeugdbibliotheek.nl.

 • Meertalige voorleesfilmpjes

  Bekijk via jeugdbibliotheek.nl met je jeugdabonnement gratis voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek in het Nederlands, Pools, Turks, Arabisch, Engels of Spaans. Log eerst in met je bibliotheekaccount.
  Ga naar de meertalige voorleesfilmpjes op jeugdbibliotheek.nl.

 • Digitale prentenboeken

  Via jeugdbibliotheek.nl kun je met je jeugdabonnement gratis geanimeerde digitale prentenboeken van Bereslim voor peuters en kleuters bekijken. Log eerst in met je bibliotheekaccount.
  Ga naar Bereslim op jeugdbibliotheek.nl.

 • E-books jeugdbibliotheek.nl

  Via jeugdbibliotheek.nl kun je met je jeugdabonnement gratis e-books lenen van prentenboeken en andere voorleesverhalen. Dit kan via de online Bibliotheek-app zodat je ze direct kunt lenen en lezen op je telefoon of tablet. Log eerst in met je bibliotheekaccount.
  Ga naar de E-books op Jeugdbibliotheek.nl.

 • Luisterboeken jeugdbibliotheek.nl

  Via jeugdbibliotheek.nl kun je met je jeugdabonnement gratis luisterboeken lenen van bekende prentenboeken en andere voorleesverhalen. Hiervoor kun je ook gebruikmaken van de online Bibliotheek-app zodat je direct kunt lenen en luisteren op je telefoon of tablet. Log eerst in met je bibliotheekaccount.
  Ga naar Luisterboeken op Jeugdbibliotheek.nl.

Nuttige en leuke sites

Hieronder een aantal tips voor websites die nuttige en leuke tips over digitaal (voor)lezen geven.
Klik op een plaatje om de bijbehorende link te bezoeken.

 • Bereslim

  Bereslim biedt interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken in verschillende talen, voor kinderen vanaf 2 jaar.
  Ga naar Bereslim.

 • De Voorleeshoek

  De Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar is een combinatie van een voorgelezen verhaal met de prenten en muziek. Er zijn verhalen in verschillende talen beschikbaar.
  Ga naar De Voorleeshoek.

 • Het Sprekend boek

  Het Sprekend boek is een website voor minder valide kinderen die niet zelfstandig een (prenten)boek kunnen vasthouden en lezen.
  Ga naar Het Sprekend Boek.

 • Fundels

  Fundels zijn multimediale pakketten rond geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3-7 jaar. Titels zijn aan te kopen via de Fundels-app in de App store/Google Play Store.
  Ga naar Fundels.

 • Mediasmarties

  Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen tot 12 jaar, waaronder apps met boekfiguurtjes. Zo kan je gemakkelijk apps, sites en e-books vinden die bij je kind passen.
  Ga naar Mediasmarties.

 • Schooltv-beeldbank

  Op Schooltv-beeldbank vind je gratis digitale prentenboeken. Gebruik de zoekfunctie en zoek op ‘Prentenboeken’.
  Ga naar Schooltv.

 • BookaBooka

  BookaBooka is een app voor kinderen van 2-8 jaar, zonder reclame of gamification (verslavende spelelementen). De app biedt ruim 150 prentenboeken, te lezen en te beluisteren in meer dan 10 verschillenden talen.
  Ga naar BookaBooka.

Meer over digitale media

 • Folder 'Voorlezen met digitale media'

  Folder met tips over het gebruik en vindplaatsen van digitale media voor jonge kinderen als digitale prentenboeken, apps, voorleesfilmpjes, e-books en luisterboeken.
  Download de folder Voorlezen met digitale media.

 • MediaDiamant

  MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0-18 jaar mediawijs op te laten groeien. De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen, d.w.z. je kind leren bewust om te gaan met digitale media.
  Ga naar MediaDiamant.

 • Media Ukkie Dagen

  Elk voorjaar wordt tijdens de Media Ukkie Dagen aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar.
  Ga naar Media Ukkie Dagen.