Digitaal lezen

Al zijn baby’s en peuters zelf misschien nog niet zo bezig met een laptop, smartphone of tablet, zij zien jou dat wel doen. Zo komen ze er ongemerkt mee in aanraking.

Beperkt gebruik van digitale media is ook helemaal niet fout. Blijf wel altijd in de buurt om je kind te begeleiden en zorg voor variatie. Zeker tot de leeftijd van 2 jaar is het belangrijk dat kinderen hun zintuigen ontwikkelen. Voelen, sabbelen, proeven; baby’s ontdekken de wereld met hun hele lijfje! Zorg daarom ook altijd dat ze met fysieke boekjes in aanraking komen. 

Media Ukkie Dagen

Bekijk de tips

Van 4 t/m 11 april zijn de Media Ukkie Dagen. Kijk hier voor tips om te ontspannen met media samen met je dreumes (0 - 6 jaar).

Bekijk de tips

MediaDiamant

Ga naar de MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. 

Ga naar de MediaDiamant

Mediasmarties

Klik hier voor de Mediatips voor thuis

De Mediatips voor thuis van Mediasmarties bevatten tips en verhalen om te ontspannen met media. Deze Mediatips zijn er voor dreumesen, peuters en kleuters.

Klik hier voor de Mediatips voor thuis


Filmpjes over mediaopvoeding

Leuk en veilig mediagebruik

Hoe kun je apparaten samen met je kind op een goede manier gebruiken? Kijk hier naar de uitleg van de MediaDiamant gepresenteerd door Fiona.

Jouw wereld vol media

In deze videoboodschap probeert een vader zijn dochtertje wegwijs te maken in de wereld van media. Bekijk welke tips je aan je kind kunt geven.

Niet alle schermtijd is hetzelfde

De richtlijnen vanuit de Wereldgezondheidsorganisaties zijn:

Baby's (0 - 2 jaar) geen schermen

Peuter (2 - 4 jaar) maximaal 60 minuten verdeeld over de dag

Kleuter (4 - 6 jaar) 1 - 1,5 uur verdeeld over de dag

Wat je doet op een scherm maakt veel uit. Sommige dingen zijn vooral om te ontspannen. Andere activiteiten helpen bij leren, contact maken met anderen of creatief zijn. Daarom is het belangrijker om te kijken wat je kind doet en wanneer, in plaats van alleen naar hoe langer ze achter een scherm zitten.

Verpesten mobieltjes de band met je kind?

Is smartphonegebruik in de buurt van kinderen schadelijk? Het antwoord is ja. Marion van den Heuvel (Tilburg University) deed een 'still-face'-onderzoek in haar laboratorium met 50 vrouwen en hun baby's. Ga naar 5:43 voor het experiment.

Aanbevolen schermtijd - JGZ Zuid-Holland West

Hoe zorg je als ouder voor een goede balans bij schermgebruik? Deze animatie van het JGZ Zuid-Holland West legt dit uit.

Het Nederlands Jeugdinstituut

Aandacht voor media hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt.. Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. 

Meer informatie over mediaopvoeding

De Avondshow van Arjen Lubach

Bekijk dit fragment, waarin Arjen Lubach op satirische wijze ons probeert duidelijk te maken dat peuter-tv lang niet zo onschuldig is.



Impact schermtijd op jonge kinderen

Bekijk dit fragment van Kassa en zie wat de impact is van een tablet op het gedrag van een jong kind.

Nuttige en leuke sites

  • Het Sprekend boek

    Het Sprekend boek is een website voor minder valide kinderen die niet zelfstandig een (prenten)boek kunnen vasthouden en lezen.
    Ga naar Het Sprekend Boek.

  • Fundels

    Fundels zijn multimediale pakketten rond geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3-7 jaar. Titels zijn aan te kopen via de Fundels-app in de App store/Google Play Store.
    Ga naar Fundels.

  • Schooltv-beeldbank

    Op Schooltv-beeldbank vind je gratis digitale prentenboeken. Gebruik de zoekfunctie en zoek op ‘Prentenboeken’.
    Ga naar Schooltv.

  • BookaBooka

    BookaBooka is een app voor kinderen van 2-8 jaar, zonder reclame of gamification (verslavende spelelementen). De app biedt ruim 150 prentenboeken, te lezen en te beluisteren in meer dan 10 verschillenden talen.
    Ga naar BookaBooka.

Folder 'Voorlezen met digitale media'

Folder met tips over het gebruik en vindplaatsen van digitale media voor jonge kinderen als digitale prentenboeken, apps, voorleesfilmpjes, e-books en luisterboeken.

Download de folder 'Voorlezen met digitale media'


Media Ukkie Dagen leestips

Voor kinderen | boeken over digitale media

Voor ouders | boeken over omgaan met digitale media


Tips voor anderstalige opvoeders

Mediawolk in diverse talen

Spreek je als ouder een andere taal? Wil je met je kind in gesprek over media? De Mediawolk helpt jou en je kind met praten over media. Kijk hieronder voor de Mediawolk in jouw taal.

Brochure Mediaopvoeding in diverse talen

Spreek je als ouder een andere taal en wil je meer weten over mediaopvoeding van jouw kind? Zoek hieronder de brochure in jouw taal en vind tips om samen te lezen, kijken, spelen, luisteren en doen.


Voorlezen en samen luisteren

Voorleesfilmpjes van Bereslim

Neem een kijkje bij Bereslim

Bij Bereslim kijk én luister je samen naar mooie prentenboeken, soms ook in het Engels. Log in met je bibliotheekpas en word ook Bereslim.

Neem een kijkje bij Bereslim

De Voorleeshoek / The Reading Corner

Ga naar De Voorleeshoek / The Reading Corner

Online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen tot 10 jaar om te bekijken via desktop, mobiele app en/of streamen via de televisie. Er zijn ook filmpjes in het Engels, Spaans, Arabisch, Pools en Turks. Via jeugdbibliotheek.nl zijn de filmpjes gratis te bekijken met het jeugdabonnement van je kind.

Ga naar De Voorleeshoek / The Reading Corner

Prentenboeken in alle talen

Het Mediagesprek

Kies een luisterboek en kijk in welke talen en dialecten deze beschikbaar is. Neem gezellig je kind op schoot en luister samen naar een verhaal.

Lees hier een prentenboek