Je baby is 5, 6 of 7 maanden
Je baby wordt steeds beter in het gebruik van zijn handen.
De ontwikkeling van je kind
Je baby kan de bewegingen van zijn handen steeds beter sturen. Het pakken en vasthouden van voorwerpen gaat meer gericht. Ook kan je baby iets van de ene in de andere hand pakken. Als je baby de dingen goed kan vasthouden, kan hij ze ook beter bekijken. Je baby krijgt daardoor nog meer belangstelling voor de voorwerpen om hem heen. Je baby gaat allerlei voorwerpen met de handen en mond betasten. Je baby voelt nu of iets zacht is, of glad of hard. Je baby kan nu verschillende klanken maken. Hij heeft duidelijk plezier in zijn eigen gebrabbel. Wanneer je deze klanken nadoet, stimuleert dat je baby om nog meer geluiden te maken. Zo ontstaan er gesprekjes tussen jou en je baby. Je baby leert bekende dingen herkennen. Bekende mensen en dingen worden meer vertrouwd. Bij gebeurtenissen die dagelijks voorkomen, gaat je baby de vaste volgorde herkennen.
Voorlezen
Herhalen
Voorlezen aan baby’s van ongeveer een half jaar betekent vooral dat je goed naar je baby moet kijken. Waar heeft hij aandacht voor? Naar welk plaatje kijkt hij nu? Welk geluid vindt hij leuk? Of: welk gebaar van mij vindt hij grappig? Als je daar als voorlezer op let, kunt je juist die leuke dingen gaan herhalen. Het voorlezen wordt dan voor je baby en ook voor jezelf steeds plezieriger. Baby’s laten goed merken dat ze voorlezen leuk vinden. Soms houden ze je vinger vast, of kijken ze lachend naar je gezicht.
Aanwijzen en vertellen
Bij het samen naar de plaatjes kijken, kun je aanwijzen wat er op de plaatjes te zien is. Je baby begint het aanwijzen al te volgen. Maar hij wil zelf ook allerlei dingen met het boek doen, zoals ermee zwaaien, erop slaan of het boek in de mond nemen.
Als je baby het boek in de mond neemt, kun je niet meer over de plaatjes vertellen of iets aanwijzen. Af en toe is het een oplossing om je baby even een bijtring of een fopspeen in de mond te geven. De aandacht kan dan nog wat langer op het boek gericht blijven.
FIJN OM TE WETEN
-
Hoe geeft je het goede voorbeeld?
Je baby leert ervan als hij je ziet lezen. Je bent zijn eerste voorbeeld.
Je leest misschien meer dan je denkt… Reclame die in de bus valt, het huis-aan-huisblad, de ondertiteling van de televisie. Maar ook verpakkingen: het pak melk en de jampot, de doos van de papieren luiers, de bus van de poedermelk, het boek van het consultatiebureau enzovoort.
-
Boeken horen bij je
De aanwezigheid van boeken in huis werkt ook stimulerend. Boeken horen erbij, net zoals huisraad en speelgoed. Het is leuk, handig en nuttig om voor je baby een eigen mandje met boekjes neer te zetten. Dan kan hij steeds zelf zijn boekjes pakken. Later krijgt hij zijn eigen boekenplankje.