Nóg meer bewijs dat schermtijd slecht is voor jonge kinderen
De bevindingen van een nieuwe studie naar het kijkgedrag van 1.500 Amerikaanse jonge kinderen, zijn het zoveelste bewijs dat (al te veel) schermtijd niet goed is. Eerder werd al bekend dat dit het risico vergroot op taalachterstanden, autisme, gedragsproblemen, slaapklachten en concentratiestoornissen. Nu wordt ook expliciet de link gelegd met adhd en autisme.
Het blijkt dat peuters die veel televisie kijken, minder goed tegen prikkels kunnen óf er juist meer naar op zoek zijn. Hoe dan ook, ze gaan niet op een normale manier met zintuiglijke ervaringen om. Ze willen meer stimulatie uit de omgeving of ze worden overweldigd door bijvoorbeeld harde geluiden of felle lichten. Met andere woorden: het zijn sensatiezoekers of sensatiemijders.
Over het onderzoek
Al met weinig schermtijd reageren peuters minder goed op zintuiglijke ervaringen, dus wat ze horen, zien, voelen en proeven. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers door data te bestuderen van bijna 1.500 Amerikaanse kinderen, wier tv-kijkgedrag werd bestudeerd tussen 2011 en 2014 toen ze 12, 18, 24 en 33 maanden oud waren. Bij 33 maanden moesten de ouders een vragenlijst invullen om te achterhalen hoe hun kinderen verwerken wat ze zien, voelen of horen. Waren ze overdreven veel dingen aan het aanraken of geluid aan het maken, irriteerden licht en geluid hen overmatig of vermeden ze juist zintuiglijke prikkels, zoals tandenpoetsen? Het blijkt dat peuters die veel televisie kijken, minder goed tegen prikkels kunnen óf er juist meer naar op zoek zijn. Hoe dan ook, ze gaan niet op een normale manier met zintuiglijke ervaringen om. Ze willen meer stimulatie uit de omgeving of ze worden overweldigd door bijvoorbeeld harde geluiden of felle lichten. Met andere woorden: het zijn sensatiezoekers of sensatiemijders.
Schokkende resultaten
De resultaten waren best schokkend: kinderen die op 1-jarige leeftijd naar een scherm keken (hoe lang dan ook) hadden een twee keer zo grote kans op afwijkend zintuiglijk gedrag, wat als ze 33 maanden oud waren leidde tot een verminderde registratie van zintuiglijke ervaringen. Als ze anderhalf jaar oud waren, leidde elk uur extra schermtijd tot een 23% grotere kans op afwijkend sensorisch gedrag, wat op 33 maanden oude leeftijd zorgde voor sensatiemijdend gedrag. Ook op 2-jarige leeftijd vergrootte elk uur extra schermtijd de kans met 20% dat de peuters echte sensatiezoekers werden, juist gevoelig werden voor prikkels of ze gingen vermijden als ze 33 maanden waren.
Verantwoord schermgebruik
Zet je kleintje dus liever niet of zo min mogelijk achter een schermpje, leer ze zelf spelen of lees gezellig een boek en praat daar samen over. Als je er toch een schermpje bij wilt pakken, kun je kiezen voor het samen bekijken van een digitaal prentenboek dat je afwisselt met het 'echte' boek.
Lees meer.
Bron: Scientias