Steeds minder liedjes voor het slapengaan gezongen

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023 14:19

Een slaapliedje zingen als onderdeel van het bedritueel. De meeste millennials wagen zich er niet aan, zo blijkt uit onderzoek. Zonde, zeggen wetenschappers. Zingen voor het slapengaan is om meerdere redenen namelijk heel goed voor kinderen.

Tegenwoordig worden jonge kinderen nauwelijks meer in slaap gezongen, zo blijkt uit een peiling, in opdracht van de Britse organisatie The Lullaby Trust. Slechts iets meer dan een derde van de ouders met kinderen onder de vijf jaar zingt nog wel eens slaapliedjes als ze hun kind in bed leggen. Het zijn vooral de moeders die zingen, maar niet de millennial-moeders (geboren tussen 1980 en 2000). Want uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid van de ouders die wel zingt voor het slapengaan, 45 jaar of ouder is.

Wetenschappelijk bewezen
Dat er steeds minder gezongen wordt is wetenschappelijk gezien geen goede ontwikkeling. Zo toont onderzoek uitgevoerd door de University of Montreal aan dat zingen een baby beter kalmeert, dan wanneer je tegen hem praat. Ook is het volgens Sally Goddard-Blythe, directeur van het Britse Instituut voor Neuro-fysiologische Psychologie, wetenschappelijk bewezen dat slaapliedjes een positieve invloed hebben op de latere schoolcarrière van een kind en zijn emotionele welzijn.

Versterkt de band
Andere onderzoekers ontdekten dat zingen de pijn verzacht als je baby last heeft van darmkrampjes of doorkomende tandjes. En dan zorgt het ook nog voor een sterke band met je kind als je hem ’s avonds toezingt voor het slapengaan, net als samen een boekje lezen dat doet. Kortom, genoeg redenen om de tekst van ‘Slaap kindje, slaap’ of ‘In de maneschijn’ weer eens door te nemen. 

Bron: Ouders van nu.