Leestips per leeftijdsfase

Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby, dreumes en peuter op een bepaalde leeftijd? Hier lees je meer over de ontwikkeling van je kind en hoe je het beste samen een boekje kan lezen.

thumbnail

Je baby is 2 of 3 maanden

Je baby luistert graag naar stemmen. Hij herkent ook al bekende stemmen, zoals die van jou. Je baby vindt het daarom heel gezellig als je tegen hem praat of een liedje voor hem zingt. Je baby begrijpt nog niet wat er wordt gezegd of gezongen. Maar door jouw stem te horen, weet je baby dat jij er bent.

thumbnail

Je baby is 3, 4 of 5 maanden

Je baby ontdekt zijn vingers en handen. Hij kan er lang naar kijken en gaat met de eigen vingers spelen. Je baby gaat grijpen naar voorwerpen die hij ziet. Hij kan voorwerpen vasthouden en heen en weer bewegen. Vooral voorwerpen met felle kleuren en voorwerpen die geluid maken trekken de aandacht. Je kind stopt alles in de mond. Op die manier verkent hij de dingen om zich heen

thumbnail

Je baby is 5, 6 of 7 maanden

Je baby kan de bewegingen van zijn handen steeds beter sturen. Het pakken en vasthouden van voorwerpen gaat meer gericht. Ook kan je baby iets van de ene in de andere hand pakken. Als je baby de dingen goed kan vasthouden, kan hij ze ook beter bekijken. Je baby krijgt daardoor nog meer belangstelling voor de voorwerpen om hem heen.

thumbnail

Je baby is 7, 8 of 9 maanden

Je baby kan nu goed rechtop zitten. Hij kan ook steeds beter een speeltje of een boek pakken en vasthouden. Je baby heeft veel interesse in alles wat je doet. Hij kan lang naar jouw bezigheden kijken. Je baby heeft belangstelling voor allerlei verschillende soorten geluiden. Veel van deze geluiden herkent hij al: het slaan van de klok, het blaffen van de hond, het rinkelen van de telefoon. Als je veel met je baby praat, kan hij enkele zinnen en woorden al begrijpen.

thumbnail

Je baby is 9 tot 12 maanden

Je baby kan een voorwerp van de ene in de andere hand overpakken. Je baby kan zich verplaatsen en gaat steeds meer zelf de omgeving verkennen. Je baby herkent bekende dingen en personen op plaatjes en foto’s. Als je een paar foto’s in een mapje doet, heb je een heel speciaal prentenboek gemaakt voor je baby. Tijdens het brabbelen van je baby hoor je steeds meer bekende klanken en lettergrepen. Sommige baby’s kunnen al woorden nazeggen.

thumbnail

Je baby is 12 tot 16 maanden

En dan is je baby een jaar! Jonge kinderen tussen de een en anderhalf jaar krijgen steeds meer belangstelling voor alles wat er om hen heen gebeurt. Hun wereld wordt groter. Je kind kan steeds meer zelf: zelf de sokken uittrekken of van een lepel eten. Ook wil het graag ‘helpen’. Met boodschappen uit de tas halen bijvoorbeeld. Je kind kan kruipen en lopen. Het gaat zelf op onderzoek en verkenning uit. Daar heeft het ‘t heel druk mee.

thumbnail

Je kind is 16 tot 20 maanden

Je kind kent al veel woorden. Daardoor gaat het steeds meer begrijpen van alles om hem heen. Het kan gerichte opdrachten uitvoeren, zoals ‘pak je bal maar’. Je kind wil alles nadoen wat jij doet. Ook andere kinderen worden interessant. Nog niet zozeer om mee te spelen, maar wel om naar te kijken of aan te raken. Ook bij het praten doet je kind je na. Zo leert het veel van de taal.

thumbnail

Je kind is 20 tot 24 maanden

Je kind kan zich steeds beter bewegen. Ook fijne bewegingen lukken steeds beter, zoals het vasthouden van een potlood of krijtje of het bladeren in een boek. Je kind leert de eigenschappen van voorwerpen: of iets hard is, zacht, glad, zwaar of licht. Je kind kent steeds meer woorden en gaat ook allerlei dingen vragen: ‘Is dat?’ of ‘Naartoe?’ En het kan ook ‘nee’ zeggen als het iets niet wil. Je kind praat in zinnetjes van twee woorden, die van alles kunnen betekenen.

thumbnail

Je kind is 2 tot 2,5 jaar

Je kind gaat verschillen tussen mensen en situaties ontdekken. Papa doet anders dan opa. Op de kinderopvang gelden andere regels dan thuis. Je kind kan overeenkomsten en verschillen in dingen herkennen. Het kan ze in gedachten in groepen indelen. Dit is een grote intellectuele stap. Met die indeling krijgt het grip op de wereld. Je kind verbindt nieuwe informatie met wat het al weet.

thumbnail

Je kind is 2,5 tot 4 jaar

Vanaf zo’n tweeëneenhalf jaar begint je kind te denken aan vertrouwde dingen die niet in de buurt zijn. Het kan zich deze herinneren en bedenken wat hij ermee gaat doen. Uit het oog is niet langer uit het hart. Als zijn spel onderbroken wordt door bijvoorbeeld het eten, gaat hij er daarna mee verder waar hij gebleven was.